«و ان یکاد» ، تفسیر این آیه و حقیقت هایی در رابطه با چشم زخم

چشم زخم چیست؟

چشم ‌زخم، آسیبی است که گمان می‌رود از اثر نگریستن برخی افراد، بر انسان‌ها یا موجودات دیگر وارد می‌شود. این آسیب می‌تواند به صورت جسمی، روحی، یا مالی باشد. در قرآن کریم، به چشم‌ زخم اشاره جدی نشده است، اما برخی از مفسران بر این باورند که آیه و ان یکاد درباره چشم ‌زخم نازل شده است. در این آیه، خداوند به پیامبر اسلام (ص) هشدار می ‌دهد که کافران ممکن است با چشم زخم او را آزار دهند. در روایات نیز به واقعیت داشتن آن تصریح و راه‌ هایی برای در امان ماندن از آن توصیه شده است که از جمله آنها می‌ توان به خواندن معوذتین، سوره حمد، آیه الکرسی و آیه «و ان یکاد» اشاره کرد.

آیات قرآن در رابطه با چشم زخم

همانطور که در بالاتر اشاره شد در قرآن کریم، به چشم زخم به صراحت اشاره نشده است، اما بیشتر مفسران آیه «و ان یکاد» سوره قلم را دال بر وجود چشم زخم می دانند. همچنین برخی از مفسران معتقدند که آیه ۶۷ سوره یوسف نیز به چشم زخم اشاره دارد. در این آیه، یعقوب به پسرانش می‌گوید که هنگام ورود به مصر، همه از یک دروازه وارد نشوند، بلکه از دروازه‌های مختلف وارد شوند. این مفسران بر این باورند که پسران یعقوب زیبا، پرشمار و توانمند بودند و یعقوب از ترس چشم زخم، به آنها توصیه کرد که از دروازه‌های مختلف وارد مصر شوند. (طبرسی، مجمع البیان، ۱۳۷۲ش، ج۵، ص۳۸۰؛ رازی، مفاتیح الغیب، ۱۴۲۰ق، ج۱۸، ص۴۸۱.)

نظر شهید مطهری و دیگر بزرگان در مورد چشم زخم

شهید مطهری در کتاب آشنایی با قرآن در خصوص چشم زخم اینگونه است که: چشم زخم، اگرچه ممکن است وجود داشته باشد، اما به این معنای رایج امروز که همه مردم، چشمشان شور است، قطعا نیست. حتی کفار جاهلیت هم به چنین چیزی اعتقاد نداشتند. آنها معتقد بودند که فقط برخی افراد، به صورت نادر، دارای چنین خاصیتی در نگاه خود هستند. بنابراین، اینطور نیست که همه مردم دارای چشم شور باشند و همه مردم، به اصطلاح، نظر می ‌کنند. بعلاوه، اگر برخی افراد دارای چشم شور باشند، آیا آیه «وإِن یَکادُ الّذینَ کَفَروا لَیُزلِقونَکَ بِأَبصارِهِم» خاصیت جلوگیری از چشم زخم دارد؟ تاکنون هیچ مدرکی (حدیثی یا جمله ‌ای) وجود ندارد که دلالت کند که این آیه برای چشم زخم مفید است. اینکه چشم زخم حقیقت دارد یا نه مسئله دیگریست. چیزی که از طرف پیامبر یا ائمه به ما نرسیده باشد، نباید از پیش خود برداشت کنیم. زیرا ممکن است برخی افراد به دلیل باورهای خود، این آیه را برای چشم زخم مفید بدانند، در حالی که این برداشت، مستند به هیچ منبع دینی معتبری نیست.

علامه طباطبایی در تفسیر المیزان، اِزلاق را در آیه وان یکاد، بر اساس نظر عموم مفسران، همان چشم زخم می‌داند. ایشان تصریح می‌کند که منظور از چشم زخم، نوعی تاثیر نفسانی است و دلیل عقلی برای انکار آن وجود ندارد. علاوه بر این، مواردی وجود دارد که می‌توان آنها را با چشم زخم انطباق داد و در روایات نیز به چشم زخم اشاره شده است.

علامه مجلسی گفته است برخی از مفسران، آیه ۵ سوره فلق را که در آن از حسادت حسودان یاد شده، درباره چشم زخم می ‌دانند و گفته شده که چشم‌ زخم با حسادت پیوند نزدیکی دارد و در برخی روایات، منشا چشم زخم را حسد دانسته‌ اند.

و ان یکاد تابلو

متن ، ترجمه و تفسیر آیه و ان یکاد + شان نزول آیه

وَإِن یَکَادُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَیقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ (سوره قلم آیه 51-52)

و کافران می‌ خواهند تو را با چشمان خود بلغزانند، هنگامی که قرآن را می‌شنوند و می‌گویند: او قطعاً دیوانه است.

این آیه، بیانگر کینه و دشمنی مشرکان مکه با پیامبر اسلام (ص) است. آنها هنگامی که پیامبر قرآن را تلاوت می‌کرد، از شدت خشم و حسادت، می‌خواستند با نگاه ‌های خود او را از پای درآورند. آنها می‌گفتند: او دیوانه است و این سخنان را از روی جهل و نادانی بیان می‌کردند.

بر اساس یکی از شان نزول ‌های این آیه، مشرکان مکه از مردی شور چشم خواستند تا پیامبر اسلام (ص) را چشم بزند. این مرد که از قدرت چشم زخم خود آگاه بود، تصمیم گرفت این کار را انجام دهد. در همین هنگام، جبرئیل امین بر پیامبر (ص) نازل شد و آیه و ان یکاد را برای او قرائت کرد. این آیه پیامبر (ص) را از آسیب چشم زخم مصون نگه داشت. (طوسی، التبیان، داراحیاء التراث العربی، ج۱۰، ص۹۱؛ طبرسی، مجمع البیان، ۱۳۷۲ش، ج۱۰، ص۵۱۲؛ رازی، مفاتیح الغیب، ۱۴۲۰ق، ج۳۰، ص۶۱۹؛ معرفت، شبهات و ردود، ۱۳۸۸ش، ص۲۳۱-۲۳۲)

و ان یکاد بر روی انگشتر ، گردنبند و تابلو

براساس مواردی که در بالا بیان شد آیه مبارکه و ان یکاد را می توان بر روی انگشتر، گردنبند و تابلو نوشت و از برکات آن بهره مند شد. صافات مفتخر است که امکان تهیه این محصول را برای شما همراهان همیشگی فراهم نموده است. شما عزیزان می توانید از قسمت فروشگاه سایت نسبت به سفارش محصول مورد نظر خود اقدام فرمایید. راه و رسم صافات با بیش از دو دهه تجربه، همیشه کیفیت و اصالت محصول بوده است.

و ان یکاد تابلو